Uncategorized

Milijarda ustaje za pravdu

Zaplešimo zajedno protiv nasilja nad ženama!

Zaplešimo zajedno protiv nasilja nad ženama!

Pozivamo da se priključite svjetskoj kampanji Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama, događanju kojega ženske i civilne udruge  te brojne osobe iz kulturne javnosti pripremaju za Valentinovo, 14. veljače u u čitavom svijetu.   

U Zagrebu, na Zrinjevcu, će se 14.  veljače od 15 do 17 sati održati plesni ‘ustanak’! 

Milijarda ustaje globalni je prosvjed i poziv ženama da plešući odbiju pristati na status quo sve dok silovanje i kultura nasilja ne nestanu. U pitanju je djelo solidarnosti kojim se želi demonstrirati zajedništvo ženske borbe, ali i moć njihove brojnosti. Milijarda ustaje je poziv milijunima zlostavljanih žena, muškarcima koji ih vole, ženama koje su bile pretučene, silovane, ekonomski obezvrijeđene i prodane, kao i svima koji znaju da uništavanje žena vodi kraju čovječanstva, da izađu iz svojih domova, izađu na ulice i trg, pozovu svoje prijatelje, protestiraju i plešu… 

Koreografiju Break the Chain pogledajte na ovom videu:

U Zagrebu ćemo uvježbavati koreografiju Break the chain s Aleksandrom Mišić u ponedjeljak 10. veljače i srijedu 12. veljače od 20.15 u Zagrebačkom plesnom centru (Ilica 10).

Ove godine Milijarda ustaje za pravdu jer želimo ukazati na nedovoljnu institucionalnu potporu borbi protiv nasilja. Fokus će biti na ženama  i djevojkama koje su iskusile obiteljsko/partnersko nasilje, a čiji počinitelji ostaju nekažnjeni u cijelome svijetu.. Prema UN-ovim statistikama milijarda žena u svijetu proživljava nasilje i smatramo nužnim potaknuti institucije na adekvatnije kažnjavanje počinitelja.

Prošle se godine milijarda aktivistkinja i aktivista okupila u 207 zemalja svijeta da “ustane, protestira i pleše” kako bi nasilje nad ženama i djevojčicama prestalo, a u kampanju se uključilo više od 20.000 organizacija i pojedinaca, među njima članovi vlada i parlamenata i ugledne javne osobe. 

MILIJARDA USTAJE ZA PRAVDU poziva žrtve nasilja nad ženama i njihove saveznike/ice da prekinu šutnju: umjetnošću, plesom, svjedočenjima, marševima, ritualima, pjesmama, govorima i drugim načinima koji najbolje izražavaju njihov protest, njihovu potrebu, želju, radost, ” kaže Eva Ensler, osnivačica pokreta MILIJARDA USTAJE.

Kao dio kampanje,  predstavljen je i novi film pod nazivom Rising  južnoafričkog redatelja Tonija Strobela. Film čine snimci s prošlogodišnjeg globalnog događaja MILIJARDA USTAJE, a poziva na pokretanje nove kampanje za pravdu. Film možete pogledati ovdje.

Pozivamo sve da nam se pridruže na Zrinjevcu i zaplešimo zajedno protiv nasilja nad ženama!

Sudjeluju: Elemental, Gretta, Le Zbor, Norma Belle, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Predsjednik Republike, Status M, U pol’ 9 kod Sabe, Vili Matula, The Haze, Zagreb Raiders…

Organiziraju: Centar za ženske studije, CESI, Roda – roditelji u akciji, Savez udruga osoba s invaliditetom Hrvatske, Udruga Kamensko,Udruga sindikata biciklista, Ženska soba.

Posebna podrška: Gradonačelnik Grada Zagreba, Gloria, Radio Sljeme Zagrebački plesni centar.