Uncategorized

Queer Zagreb Festival 23. – 30. travnja

Deseti Queer Zagreb: umjetnici iz najrazličitijih krajeva svijeta po čitavom gradu, uz aktivističku konferenciju o arapskim LGBT pitanjima, te uzbudljiv noćni i filmski program!

Queer Zagreb Festival 23. – 30. travnja

QueerZagreb izvedbeni je festival koji se odvija svake godine u Zagrebu od 2003. s misijom opiranja normama koje konstruiraju društvo i umjetničke prakse. Festival 2012. naglašava svoje desetogodišnje postojanje s nekolicinom iznimno uspješnih umjetnika i izvedbi.

Priznati koreografi od kraja do početka

Dok će s izvedbom Raimunda Hoghea, i njegovim najvećim projektom do sada koji se prikazuje u MSU-u, 30. travnja biti zatvoren festival, njegovo otvorenje odvija se 23. travnja u Zagrebačkom plesnom centru, gdje u proslavi svoje desete obljetnice Queer Zagreb predstavlja prve Afrikanke na festivalu, Kettly Noël i Nelisiwe Xaba. Na Queer Zagreb se vraća i Tadasu Takamine, japanski  umjetnik koji propituje uvriježene ideje performativne umjetnosti te vizualnih i artističkih praksi općenito a ovaj put se bavi s japanskim i univerzalnim tabuom osobama s invaliditetom. No, deseti se festival bavi i osnaživanjem lokalne produkcije – Bojan Đorđev, srbijanski kazališni redatelj suosnivač je i član uredničkog odbora TkH a donosi kazališnu adaptaciju djela Psi Hervéa Guiberta uz hrvatskog glumca Stipu Kostanića koji će na pozornicu donijeti svoja propitkivanja i sukob s kolektivnim vlasništvom i praksama post-drame u suvremenom performansu.

 

    
Sveukupno, Queer Zagreb 2012. predstavit će radove iz niza zemalja sa sve četiri strane globusa u preko deset izvedbi koje će nam dati prikaz što je svjetska queer performativna scena radila posljednjih godina. Istovremeno, festival će redefinirati situacije i iskustva koje nose queer prefiks, no festival također ispunjava svoje aktivističke aspiracije organizirajući konferenciju sa sudionicima iz preko deset arapskih, mediteranskih i kavkaških država na kojoj će se raspravljati o početcima i kraju Queera u kontekstu arapskog proljeća i prezentacijskih formi samog Queer Zagreba. Deset godina djelovanja će dodatno biti obilježeno proslavom i domjenkom u nedjelju, 29. travnja  u HNK-u, uz prisutnost brojnih izvođača te imena s područja nezavisne kao i institucionalne kulture.

Dodatno, filmski program festivala sadrži neka od najboljih queer igranih i dokumentarnih otvarenja koji su obilježili scenu bilo svojim suvremenim pristupom temama identiteta do problema s kojima se nose neki queer a ponekad i straight individualci, a tijekom čitavog će trajanja festivala svaku večer na rsaporedu biti zakazana zabava – uz noćni program festivala. Vidimo se na Queeru!

Više pronađite OVDJE!