Uncategorized

22. rujan Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

17.-25. rujan 2010., Zagreb, Vrgorac, Čakovec, Split, Koprivnica, Krapina

Najavljujemo događanja kojima se obilježava 22. rujan Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Prije 11 godina, 22. rujna 1999. godine, bivši policajac Mato Oraškić ubio je sutkinju Ljiljanu Hvalec, suprugu Gordanu Oraškić s kojom je vodio brakorazvodnu parnicu i njezinu odvjetnicu Hajru Prohić te je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković.

Oraškić je osuđen na 40 godina zatvora, što je dotad bila najdugotrajnija izrečena kazna u Hrvatskoj od njezina osamostaljenja. Od toga dana se 22. rujan obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama s osnovnim ciljem da se o žrtvama glasno progovara, a društvo osvještava o postojanju nasilja nad ženama, te da ga isto počinje osuđivati i postane osjetljivo na potrebe žrtava nasilja.

 

ZAGREB, Autonomna ženska kuća Zagreb povodom Nacionalnog dana brobe protiv nasilja nad ženama, 21.rujna organizira okrugli stol u KIC-u a, na kojem će upoznati goste i medije s prijedlozima za poboljšanje Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom prekšaju, a vezano uz partnersko nasilje nad ženama i djecom.
Također, 25. rujna organiziraju na uglu Bogovićeve i Gajeve (kafić Čarlie) event  u suradnji s Avonom na kojem će se promovirati humanitarni telefon za donacijska sredstva za opstanak daljnjeg rada skloništa AŽKZ-a gdje će pored aktivistkinja i poznate javne osobe prodavati ogrlice, prstenje i narukvice čiji prihod od prodaje ide AŽKZ-u.

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora organizira tematsku sjednicu (37. sjednicu Odbora) povodom obilježavanja 22.rujna – Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na temu: “Prevencija nasilja u obitelji: Učinkovitost sustava psiho-socijalnog tretmana nasilnika”. Sjednica će se održati u zgradi Hrvatskog sabora u utorak 21. rujna 2010. u 11h. Na sjednicu su, uz članove i članice Odbora, pozvani predstavnici nadležnih institucija, predsjednici županijskih povjerenstava za ravnopravnost spolova te predstavnici nevladinih udruga koje se bave zaštitom žrtava obiteljskog nasilja, a uvodne riječi na sjednici održat će prim. mr. sc. Elvira Koić, dr. med, voditeljica Odjela psihijatrije Opće bolnice Virovitica i mr.sc. Dragan Jusupović, glavni tajnik društva za psihološku pomoć.

Zajednica žena HDZ-a “Katarina Zrinski” u brojnim je prigodama sudjelovala u obilježavanju ovog dana skrećući na taj način pozornost na ovaj gorući problem društva. U okviru tih inicijativa Zajednica žena HDZ-a i ove godine organizira akciju u svrhu podizanja svijesti i informiranja javnosti pod sloganom “STOP nasilju nad ženama”. Njihov štand biti će postavljen toga dana, 22.09.2010. na Trgu Petra Preradovića, a akcija će trajati od 14 do 17 sati. Očekuju da će im se pridružiti i predsjednica HDZ-a i Vlade RH, kao i mnogi drugi iz javnog i političkog života. Ovim putem Vas pozivaju da im se pridružite u akciji i na taj način pridonesete borbi protiv nasilja nad ženama.

Obiteljski centar Grada Zagreba  u četvrtak, 23. rujna 2010. u 18 sati organizira tribinu ” NE želim živjeti u nasilju”. Nasilje u obitelji često je “nevidljivo” i prikriveno stereotipom patrijarhalnog društva uvriježenih obiteljskih odnosa, šutnje i srama. Što se sve smatra nasiljem? Kada se prijavi nasilje, što će policija učiniti? Kada nasilnika/cu odvedu, što se dalje događa? Kako završava kazneni postupak?

Kroz interaktivno predavanje na ovoj tribini će se razgovarati o fenomenologiji obiteljskog nasilja, mitovima i predrasudama koje ga prate, pravnom uređnju i praksi postupanja, te normativnom uređenju. Predavačica: Ljubica Matijević Vrsaljko, odvjetnica

 

VRGORAC, Povodom 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, 17. rujna u Vrgorcu će se održati javna tribina “Probudi se! STOP nasilju nad ženama!”. Tribinu organiziraju “Vrgoračke novine” u suradnji s Radio Biokovom.

Cilj tribine je buđenje kolektivne svijesti, osobito u manjim sredinama, kao doprinos borbi za promicanje prava žena i ravnopravnosti spolova. Na tribini će sudjelovati predstavnice Udruge Domine, te predstavnice/i drugih ženskih udruga, sigurne kuće, MUP-a, socijalne službe i pravosuđa.

 

ČAKOVEC, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama na način da će organizirati tribinu u zgradi Scheier, u utorak 21. 09. 2010. godine s početkom u 10,00 sati.

Tom će se prigodom zahvaliti donatorima Doma za žrtve obiteljskog nasilja “Sigurna kuća” i predstaviti projekt udruge “Zora” i Međimurske županije koji se odnosi na pomoć ženama žrtvama nasilja, a koji se financira iz IPA programa Europske unije.

Na tribini će biti izvedena i monodrama “Žena u crnom” Gordane Slivke (nastala prema zamisli kolege glumca Stojana Matavulja: “Daj već jednom napravi nešto!”). Predstavu je režirao Damir Mađarić, a “istinitu priču o ženi bez kočnica i dlake na jeziku” izvodi sama autorica Gordana Slivka.

 

SPLIT, U povodu 22. rujna, Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u okviru projekta “Zaposlena žena – neovisna žena”, kojeg je financijski podržao Upravni odjel za socijalnu skrb Grada Splita u području unaprjeđenja kvalitete života obitelji i žena žrtava nasilja u 2010. godini, “Domine” krajem rujna organiziraju okrugli stol s temom problema nezaposlenosti žena, naročito nezaposlenih žena žrtava nasilja.

U suradnji sa splitskim udrugama koje rade sa ženama žrtvama nasilja, agencijama i Zavodom za zapošljavanje (HZZ) i poslodavcima, te stručnim suradnicama, cilj projekta je podizanje znanja i vještina, te podrška korisnicama projekta u samostalnom traženju posla. Uz edukaciju o pravima i obvezama nadležnih tijela u njihovoj zaštiti, emocionalno i mentalno osnaživanje za izlazak iz situacije u kojoj trpe nasilje, ovaj projekt doprinosi informiranju i senzibilizaciji šire javnosti o nezaposlenim ženama žrtvama nasilja kao dvostruko diskriminiranoj socijanoj skupini.

 

KOPRIVNICA,  Županijsko Povjerenstvo za ravnopravnost spolova povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama organizirati će javnu edukativnu tribinu pod nazivom  “Doprinesimo sprječavanju nasilja”. Tribina će se održati  21. rujna  (utorak) 2010. godine, u 18.00 sati u prostorijama Centra za socijalnu skrb (Dvorana,  II kat), Trg Eugena Kumičića 2,  Koprivnica. Ciljevi Tribine su: promicanje borbe protiv nasilja, senzibiliziranje javnosti prema nasilju te pružanje informacija o pomoći potencijalnim i postojećim  žrtvama nasilja. Uvod u temu će dati predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Verica Rupčić. Predavači/ce su: savjetnica Vladinog Ureda za ravnopravnost spolova Irena Sarta; ravnateljica Centra za socijalnu skrb Koprivnica Sonja Petrović; predstavnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke županije Robert Šarec i predsjednica udruge “HERA” iz Križevaca Marina Švagelj Ježić.

Predavači/ce će s različitih aspekata obraditi problematiku nasilja, s motiviranjem prisutnih, ali i cjelokupne društvene zajednice  da u međusobnoj interakciji doprinesu sprječavanju nasilja. 

Na Tribinu su pozvani župan i zamjenici župana Koprivničko-križevačke županije, predsjednik i članice Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije, gradonačelnici gradova i općinski načelnici/ce, predstavnice udruga žena, predstavnici Obiteljskog centra te udruga osoba s invaliditetom, kao i predsjednici/e gradskih/lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova s područja Koprivničko-križevačke županije, a putem medija su pozvani i svi zainteresirani.

 

KRAPINA, Povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama Obiteljski centar Krapinsko-zagorske županije dana 22. rujna 2010. godine od 7,00 do 20,00 sati organizira Dan otvorenih vrata za sve žene žrtve nasilja. Obzirom da je nasilje u obitelji u stalnom porastu, a žene i djeca su najčešće žrtve, pozivaju se da se jave nadležnim institucijama kako bi dobili potrebne informacije i zaštitili svoja prava.

U sklopu Dana otvorenih vrata prikazivat će se powerpoint prezentacija “Nasilje u obitelji”, moći će se dobiti promotivni materijali i ostale potrebne informacije kako za žrtve nasilja, tako i za ostale stanovnike Krapinsko-zagorske županije kako bi se ojačala svijest i naglasila važnost prevencije obiteljskog nasilja.