Uncategorized

konferencija za medije

Unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj administrativnih i stručnih kapaciteta

Unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj administrativnih i stručnih kapaciteta

Pixabay

Konferencija za medije povodom predstavljanja projekta Unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj administrativnih i stručnih kapaciteta (SOC-KAP) kojeg provodi Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) u partnerstvu s Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), a financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, održat će se  u četvrtak, 13. prosinca, s početkom u 10:30 h u Radničkom domu, dvorana 226, (Trg kralja Petra Krešimira IV.br.2).

Na konferenciji ćemo predstaviti projekt i predstojeće projektne aktivnosti, s naglaskom na predstavljanje istraživanja uvjeta rada u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju koje će SOMK i BRID provesti u suradnji sa socijalnim partnerima na reprezentativnom uzorku predškolskih ustanova u Hrvatskoj.

“Sustav ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja ima relativno dobre zakone, no mnogobrojni su problemi vezani za uvjete rada i materijalna prava zaposlenih u sustavu. Sustav je decentraliziran i potpunu financijsku odgovornost nad njime imaju jedinice lokalne samouprave što zbog njihovih različitih financijskih mogućnosti proizvodi velike regionalne razlike po pitanju ostvarivanja standarda propisanih u Državnom pedagoškom standardu, ali i po pitanju materijalnih prava zaposlenih u sustavu koji su pod velikim fizičkim i psihičkim opterećenjem.

Cilj istraživanja je dobiti uvid u stanje i potrebe u sektoru te potaknuti razvoj i primjenu učinkovitih i na dokazima utemeljenih intervencija u sustav. Također, namjera nam je unaprijediti socijalni dijalog kako bi rad u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju postao dostojanstven rad po mjeri čovjeka i time se otvorio prostor za ekspanziju broja zaposlenih koja je potrebna da sva djeca vrtićke dobi mogu realizirati svoje pravo na kvalitetan rani i predškolski odgoj i obrazovanje”, navode u pozivu.

Detaljnije o samom projektu te svrsi i cilju istraživanja na konferenciji će govoriti:

            Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske

            Iva Ivšić, stručna suradnica na projektu

            Ana Vračar, Baza za radničku inicijativu i demokratizaciju