Uncategorized

Iza sedam logora:

Od zločina kulture do kulture zločina

Od zločina kulture do kulture zločina

Hrvoje Polan, iz knjige 'Iza 7 logora'

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska i forum ZFD  pozivaju vas na promociju foto – monografije “Iza sedam logora: Od zločina kulture do kulture zločina”, koja će se održati 13. prosinca, od 18:00 do 19:00 sati u art kinu Grič. 

Knjiga je autorski rad fotografa Hrvoja Polana, pisca Viktora Ivančića i novinara Nemanje Stjepanovića, u izdanju beogradske organizacije forum ZFD.

Uzimajući za polazište domove kulture i objekte kulturne namjene koji su tijekom posljednjeg rata bili pretvoreni u logore i mučilišta, knjiga sinergijom snažnih kreativnih izričaja, te faktografskom komponentom, poziva na promišljanje o odnosu konstrukta nacionalne kulture i nacionalno motiviranog ratnog nasilja. Egzekutivni karakter ideološki oblikovane “nacionalne kulture” – upućuju autori – efikasna je priprema terena za nastup “nacionalne torture” i služi ponajprije proizvodnji konteksta koji legitimira nečovječnost. Knjiga kroz tri zasebne autorske cjeline govori o iznimnoj važnosti očuvanja prostora kulture kao prostora slobode. 

Na promociji će govoriti autori foto – monografije Viktor Ivančić, Hrvoje Polan i Nemanja Stjepanović, a raspravu će moderirati Nataša Govedarica.